PDF Nyomtatás E-mail

ECDL - Európai Számítógép-használói Jogosítvány


Info-tan 7. Bt. logo - ecdl

Az ECDL (European Computer Driving Licence) az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói jogosítvány, mely kortól függetlenül nyújtani, illetve igazolni igyekszik a felhasználói ismereteket. A vizsgák letételére az első sikeres vizsgától számítva 3 év áll a hallgatók rendelkezésére.
Azok számára, akik a középiskolai tematika szerint a közoktatásban készülnek fel az ECDL vizsgára, a rendelkezésre álló idő 4 év. Napjainkban majdnem minden európai országban elismerik az ECDL bizonyítványt. Magyarország képviseletében a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 1997. júniusában 13. országként csatlakozott a mozgalomhoz.
A vizsgáztatás Magyarországon 1997. decemberében kezdődött meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által akkreditált vizsgaközpontokban. A statisztika szerint 2009. februárig világszerte összesen több mint 1 millió fő kezdte meg, ill. teljesítette az ECDL vizsgákat. Magyarországon a vizsgaközpontoknak kiadott vizsgakártyák száma is több mint negyvenezer, tízezernél is többen már a bizonyítványt is megszerezték. A regisztrált hallgatók 42%-a 20 évnél fiatalabb, 20%-a 20-30 év közötti, 38%-uk pedig idősebb, mint negyven éves.
Az ECDL Magyarországon mára része az országos pedagógus-továbbképzési programnak, köztisztviselők számára pedig szintén akkreditált képzés. Az ECDL szerepe a közoktatásban is egyre nagyobb.
Cégünk szervezésében lehetőségük nyílik az ECDL Start, valamint a hagyományos ECDL 7 modulos vizsgákra való felkészülésre.
A tanfolyam modul rendszerű. Minden modul után van lehetőség az adott modul vizsgájának letételére. A viszga külső akkreditált vizsgaközpontban kerül lebonyolításra.
A modulokról és a tanfolyamokról bővebb tájákoztatást az ECDL Tanfolyam alatt látható menüpontokban kaphat.