PDF Nyomtatás E-mail

Hálózatépítés


Ma már a hatékony számítógépes munka szinte elképzelhetetlen a működő hálózati támogatás, és ezzel párhuzamosan Internetes kommunikáció nélkül.

Egy jól kialakított számítógépes hálózat egy cég vagy szervezet, de akár egy egyszerű otthoni munkahely hatékonyságára, mindennapi munkájára is jelentős hatással van.

A jó számítógép hálózat rugalmasan formálható a cég igényeihez, könnyedén és gyorsan bővíthető, ha a cég kiterjedtsége vagy térbeli helye változik.

A jó számítógép hálózat építéséhez jó anyagokat kell használni melyek hibamentes működésére több tíz évig is számítani lehet.

A jó számítógép hálózat észrevehetetlen, úgy végzi a dolgát, hogy nem is vesszük észre a működését.


Mire használható egy számítógép hálózat?

  • A cégen belüli kommunikáció egyszerűsödik, az adattovábbítás egyszerűvé és gyorssá válik egyik gépről a másikra.
  • Lehetőséget ad csoportmunkára, szerver alkalmazására, így az adatok tárolása sokkal biztonságosabb, az adatmentés pedig lényegesen egyszerűbb lesz.
  • Lehetővé válik a költségek csökkentése e-mail, hálózati telefonálás (VOIP) alkalmazásával.
  • Bizonyos feladatok kevesebb eszközzel, olcsóbban lesznek megvalósíthatóak. Felesleges minden gépre nyomtatót tenni, ha (szobánként vagy szintenként) elég egy nagy kapacitású hálózati nyomtató.
  • Egy drága programot nem kell több kolléga számára is megvenni, elég csak a szerverre feltelepíteni, és annyi liszenszet vásárolni hozzá ahányan ténylegesen egyszerre használják.

Milyen számítógép hálózatokat tudunk elkészíteni?

  • Vezetékes helyi hálózatok (LAN), melyek a cég igényeinek megfelelő topológia felépítéssel (csillag, vagy fa topológiával) kerülnek elkészítésre.
  • Vezeték nélküli hálózatok (WLAN), melyek minden esetben a megfelelő titkosítási algoritmussal védik a hálózati kommunikációt az illetéktelen hozzáférésektől.


Milyen elemekből áll egy számítógép hálózat?

A hálózat aktív és passzív elemekből épül fel.
Passzív elemnek számít a kábelezés, fali csatlakozók, elosztó (RACK) szekrények
Aktív elemnek számítanak a hálózati forgalomirányítók, switch-ek, hub-ok, routerek és tágabb értelemben véve a számítógépek és a szerverek is.