PDF Nyomtatás E-mail

Vezeték nélküli hálózatok


Manapság a két leggyakoribb hálózattípus a vezetékes és a vezeték nélküli. Mindkét név el is mondja a lényeget: a vezetékes hálózat hálózati kábeleket használ (ezek azok a vezetékek, amelyek összekötik a számítógépeket egymással és más eszközökkel, például a nyomtatókkal).

Mindkét hálózattípusnak vannak előnyei és hátrányai. Először azt kell eldönteni, mi felel meg jobban az igényeinek.

A vezeték nélküli hálózatok előnyei:

  • A vezeték nélküli hálózat vitathatatlan előnye a kényelem.
  • Több gépen is használhatja ugyanazt a nyomtatót, internetkapcsolatot és egyéb eszközöket, vezetékek nélkül.
  • Csökkentheti a helységekben össze-vissza, a szőnyegek alatt, sőt, időnként az egyik szobából a másikba futó vezetékek számát.
A hálózat kiépítéséhez szükséges készülékek attól függenek, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatot kíván-e használni. Ha vezeték nélkül szeretné megosztani a kapcsolatot, vezeték nélküli bázisállomásra, és esetenként nagyobb távolságoknál jeltovábbítókra van szüksége. Ha nagy sebességet szeretne elérni nagy teljesítményű antennára is szükség lehet.
Az ilyen hálózatok esetén a legnagyobb fontosságú a hálózati biztonság beállítása, mert a sugárzott jel a helyiségeken kívülről (akár még az utcáról) is elérhetők.

A kiépítési eljárást nem ismertetjük, mert minden hálózat más és más, a helyi adottságoktól (falak, emeletek stb.) és a kívánt feladattól függenek.

Kérje ingyenes személyes tájékoztatásunkat!