Vezetékes hálózatok PDF Nyomtatás E-mail

Vezetékes hálózatok


Manapság a két leggyakoribb hálózattípus a vezetékes és a vezeték nélküli. Mindkét név el is mondja a lényeget: a vezetékes hálózat hálózati kábeleket használ (ezek azok a vezetékek, amelyek összekötik a számítógépeket egymással és más eszközökkel, például a nyomtatókkal).

Mindkét hálózattípusnak vannak előnyei és hátrányai. Először azt kell eldönteni, mi felel meg jobban az igényeinek.

A vezetékes hálózatok előnyei:

  • A vezetékes hálózaton általában gyorsabban lehet dolgozni, játszani és internetezni.
  • A vezetékes hálózat működése rendkívül stabil, csak a vezeték fizikai sérülése esetén válik működésképtelenné.
  • A vezetékes hálózat biztonságos, a rajta átmenő forgalmat gyakorlatilag nem lehet megfigyelni.
  • A vezetékes hálózatok esetén a gépek közötti több száz métert meghaladó távolság esetén is stabil és gyors kapcsolat építhető ki.
  • A vezetékes hálózathoz kapcsolódó eszközök olcsóbbak a vezeték nélkülieknél.
A hálózat kiépítéséhez szükséges készülékek attól függenek, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatot kíván-e használni. Ha vezetékes hálózatot tervez, szüksége van egy bázisállomásra, egy hálózati kártyára a hálózatba kapcsolt minden számítógépben, és Ethernet kábelekre a számítógépek összekapcsolásához. Ha nagysebességű kapcsolatot oszt meg az egymással összeköttetésben lévő összes számítógép között, a bázisállomásnak egy nagy sávszélességű útválasztónak kell lennie.

A kiépítési eljárást nem ismertetjük, mert minden hálózat más és más és más, a helyi adottságoktól és a kívánt feladattól függenek.

Kérje ingyenes személyes tájékoztatásunkat!